Bronzen beelden

De tempelwachter,
ook wel Thepanom genoemd, komt oorspronkelijk uit Thailand. Ze bewaken de tempels en zorgen dat de negatieve energie buiten de tempel blijft. Als je ze bij de deur van je huis plaatst dan beschermen ze jouw en je huis en alles wat in huis aanwezig is, je zet ze altijd als set (man en vrouw) neer want dat heeft te maken met de balans van Ying en Yang. De vrouwelijke tempelwachter zet je links en de mannelijke tempelwachter rechts. (Uiteraard kun je ze plaatsen in huis waar je wilt, liefst hoger staande dan de hoogste tafel in de kamer, zodat ze over je kunnen waken)
Quin Yin
In het boeddhisme is Kuan Yin de meest bekende godin.Ze staat bekend als de godin vanhet mededogen, de genade en de  wijsheid.Ze geeft inzicht in de oorzaken van ziekten en de daarachter liggende overtuigingen. Geeft de mogelijkheid tot het kennen van de gehele psychologische structuur van het karakter, en de handelingen die hieruit voortkomen. Ze staat ook bekend om haar helende krachten.Symbolen die karakteristiek geassocieerd worden met Kuan Yin zijn de wilgentak, met welke de levensnectar verspreidt wordt; een prachtige vaas die de nectar van genade en wijsheid symboliseert, het stempel van een bodhisatva; een duif die vruchtbaarheid representeert; een boek of rol met gebeden die ze in haar hand houdt, die het dharma (leringen) van de Boeddha of de sutra (Boeddhistische tekst) representeert waarvan gezegd wordt dat Miao Shan ze constant reciteerde; en een rozenkrans rond haar nek met welke ze een beroep doet op de Boeddha's voor hulp. Ook wordt ze afgebeeld als een slanke vrouw in een zwevend wit gewaad die in haar linker hand een witte lotus draagt, het symbool van zuiverheid.Tegenwoordig wordt Kuan Yin aanbeden door Taoïsten als wel als door Mahayana Boeddhisten - speciaal in Taiwan, Japan, Korea en wederom in haar geboorteland China, waar het in de praktijk brengen van het Boeddhisme werd onderdrukt door de communisten gedurende de Culturele Revolutie (1966-69). Zij is de beschermer van vrouwen, zeelieden, verkopers, handelslui, en diegene die onder criminele vervolging staan, en wordt speciaal aangeroepen door degenen die verlangen naar nakomelingen. Geliefd als een moederfiguur en heilige mediatrice die erg betrokken is bij de dagelijkse zaken van haar aanbidders, wordt Kuan Yin's rol als Boeddhistische Madonna vergeleken met die van Maria de Moeder van Jezus in het Westen. Ze staat samen met de Maagd Maria bekend als verlichter en bemiddelaar van het Zevende Tijdperk van Aquarius.
Tara 
is in het boeddhisme een vrouwelijke vredemanifestatie van verlichtende wijsheid. Tara betekent letterlijk de redster. In het boeddhisme geldt ze ook als de uitstraling van debodhisattva Avalokitesvara en is ontstaan uit tranen die uit compassie met alle wezens vloeiden. Tara is daarom de essentie van het medeleven. Er zijn 21 manifestaties van Tara, de belangrijkste twee zijn Witte Tara en Groene Tara. Kenmerkend voor haar verschijningsvorm zijn de zeven ogen in hoofd, handpalmen en voetzolen en zij zit in een volledige lotushouding In haar rechterhand houdt zij de stengel van een witte lotus vast. De 21 verzen van Groene Tara worden maandelijks gereciteerd in alle boeddhistische spirituele gemeenschappen om hindernissen te pacificeren. Het reciteren van de mantra van Groene Tara pacificeert innerlijke uiterlijke en geheime angsten. De mantra luidt: Om Tare Tuttare Ture Svaha (spreek uit Soha). Het beeld is gemaakt van van kunsthars en natuurlijke pigmenten, ze worden met de hand gegoten en afgewerkt door ambachtslieden.  Een Tara is in het boeddhisme een vrouwelijke vredemanifestatie van verlichtende wijsheid.Tara betekent letterlijk de redster. In het boeddhisme geldt ze ook als de uitstraling van de bodhisattva Avalokitesvara en is ontstaan uit tranen die uit compassie met alle wezens vloeiden. Tara is daarom de essentie van het medeleven
Ganesha
is een hindoegod met olifantenhoofd. Hij is de god van de wijsheid, rijkdom en het succes. Ook wordt hij gezien als de Wachter aan de poort. Hij is de zoon van Shiva en Parvati.Er ligt de volgende legende aan ten grondslag. Parvati vraagt aan Ganesha de wacht te houden bij de deur, terwijl zij een bad neemt. Als Shiva terug komt van zijn meditatie, wil Ganesha hem niet binnenlaten. Shiva wordt zo kwaad dat hij het hoofd van Ganesha eraf schopt. Als Parvati dit ziet krijgt ze een woede-aanval. Shiva belooft voor een nieuw hoofd te zorgen. Hij neemt het hoofd van het eerste dier dat langs komt: een olifant.
Shiva Nataraj
danst met 4 armen in een krans van vlammen zijn kosmische dans. Deze dans wordt gezien als symbool voor de eeuwige beweging van het universum, nl. de aspecten: schepping, instandhouding/bescherming en vernietiging. In zijn rechterhand houdt hij een trommeltje. Hiermee slaat Shiva het ritme van de schepping; de oerklank waaruit de schepping is ontstaan. Met zijn andere rechterhand maakt hij de abbaya-mudra, het gebaar van geruststelling. Zo maakt hij een beschermend gebaar naar zijn volgelingen. Met één linkerhand houdt Shiva een vuurvlam (vernietiging) vast. De naar beneden gebogen arm zegt dat de volgelingen nederig moeten zijn.
Maya
De moeder van de Boeddha heet koningin Maya of Maya Devi. Volgens de boeddhistische traditie zou zij tijdens een droom ervaren hebben hoe een witte olifant haar buik binnenging, waarna zij zwanger was van prins Siddharta (de latere Boeddha). Onderweg naar haar ouders om daar te bevallen rustte zij met haar dienaressen uit in het Lumbini-park (in het huidige Nepal). Daar voelde zij dat het kind moest komen en greep zich vast aan een boomtak boven haar hoofd, waarna Siddharta vanuit haar rechterzijde geboren werd.
Laksmi
symboliseert licht, vruchtbaarheid geluk, schoonheid, voorspoed en welvaart. Zij is ook de 'patrones' van de huisvrouwen.Het verhaal over het ontstaan van Laksmi:De goden Vishnu en Brahma twistten over de vraag wat nu de mooiste bloem op aarde was. Vishnu zette in op de roos, Brahma op de lotusbloem. Maar toen Brahma de roos daadwerkelijk onder ogen kreeg, sloeg zijn mening om als een blad van een boom. Hij was zó onder de indruk dat hij Vishnu beloonde: uit 108 grote en 1008 kleine rozenblaadjes schiep hij voor Vishnu zijn vrouw, de Godin "Laksmi”.
5283200 bezoekers (9493582 hits) sinds 20-5-2010
Powered by webXpress